Mountview Road Residence by B.E Arc…

[ad_1]

mountview_road_residence_be_architecture_ILikeArch_03

Responding to the clients’ brief to create a new home with a sense of establishment, the Mountview Road Residence is designed as two distinct building types, one more traditional and the other more modern. There is a play between the two building types so that the front of the house is characterised by a restrained formality and the back is a casual open plan.

The larger, central structure is a modern reinterpretation a traditional building with a custom flush struck limestone cladding. The technique uses stone laid by a stone mason and then surface is sanded smooth for a refined textural finish that will develop an aged patina over time. The elongated brick, made for B.E Architecture from limestone sourced from South Australia, gives the building horizontality. Punch windows and large concrete lintels are reduced versions of older European style buildings. Similarly the internal detailing is more like what would be expected in a restoration project, embracing the grand proportions and custom craftsmanship. While the building and the details are entirely new, they feel as though they have been from another era.

mountview_road_residence_be_architecture_ILikeArch_00

mountview_road_residence_be_architecture_ILikeArch_02

Contrasting the primary structure are two additional volumes, lower in height and clad in a vertical seam metal cladding. Custom made from extra-large sheet sizes in 5mm thickness, the rhythm of the uneven width metal panels create a smooth, vertical counterpart to the horizontal stonework. These areas have expansive floor to ceiling windows and clean, modern detailing.

The use of two building types, separate but complementary, allows the building to form a hierarchy between spaces. The front of house has the more intimately scaled formal living and dining room where the back houses the more casual open living spaces. Connected by a glazed link and outlooks, there is a journey through the parts of the house with noticeable variation from one space to another. The progression also includes a landscaping that will mature over time so that the house will sit under a green canopy.

mountview_road_residence_be_architecture_ILikeArch_01

mountview_road_residence_be_architecture_ILikeArch_05

mountview_road_residence_be_architecture_ILikeArch_07

mountview_road_residence_be_architecture_ILikeArch_04

mountview_road_residence_be_architecture_ILikeArch_06

mountview_road_residence_be_architecture_ILikeArch_10

mountview_road_residence_be_architecture_ILikeArch_08

mountview_road_residence_be_architecture_ILikeArch_14

mountview_road_residence_be_architecture_ILikeArch_09

mountview_road_residence_be_architecture_ILikeArch_13

mountview_road_residence_be_architecture_ILikeArch_11

mountview_road_residence_be_architecture_ILikeArch_12

mountview_road_residence_be_architecture_ILikeArch_15

mountview_road_residence_be_architecture_ILikeArch_16

mountview_road_residence_be_architecture_ILikeArch_18

mountview_road_residence_be_architecture_ILikeArch_17



[ad_2]

Source link

Article précédent :

Emmet Desk / Phloem Studio...

[ad_1] [ad_2] Source link

Article suivant :

Le cadre photo : jamais vraiment dématérialisé...

Malgré l'abondance de solutions numériques et digitales qui ont su développer considérablement le nombre de ... Read more